top of page

Kan ik 2 keer een eisprong hebben in 1 cyclus?

Bijgewerkt op: 30 okt. 2021

Is het mogelijk om tweemaal in één cyclus te ovuleren?


Het korte antwoord is; nee.

Zodra je lichaam een ​​volwassen ei uit een van de eierstokken heeft vrijgegeven, begint het corpus luteum het hormoon progesteron te produceren, wat de afgifte van meer eieren tot in je volgende cyclus belemmert.


Het is mogelijk om meer dan één ei vrij te geven - inderdaad, anders zouden er geen twee-eiige tweelingen zijn. De eieren worden echter binnen 24 uur na elkaar vrijgegeven en zijn het resultaat van een enkel ovulatieproces. Ondanks wat je elders hoort en wat rond gaat. Het is niet mogelijk om te ovuleren op cyclus dag 14 en dan weer op dag 21, bijvoorbeeld. Mensen die dat verkondigen hebben meestal geen kennis van de vrouwelijke cyclus en hormonen.

MAAR IK HEB OVER DEZE STUDIE GEHOORD ...

Een studie van de Universiteit van Saskatchewan in Canada, gepubliceerd in de uitgave van juli 2003 van het Journal of Fertility and Sterility, wordt vaak aangehaald als de ontdekking dat meerdere ovulaties in één cyclus inderdaad mogelijk zijn. Maar het feit is dat de resultaten van de studie op grote schaal verkeerd werden geïnterpreteerd door de media.


Wat de studie wel ontdekte, was dat hormonale veranderingen in de eierstokken, waarvan eerder werd aangenomen dat ze pas vlak voor de eisprong plaatsvonden, in verschillende 'golven' in dezelfde cyclus konden plaatsvinden. De onderzoekers concludeerden echter nooit dat deze meerdere golven van hormonale veranderingen in feite meer dan één ovulatie veroorzaakten.


Twijfel je nog? In een interview met professor Roger Pierson van de University of Saskatchewan die de beroemde studie leidde: "In dat bericht werd beweerd dat vrouwen twee of drie keer per maand ovuleren en dat is gewoon niet waar."


Hoe zit dat met een ovulatie test?

Je lichaam kan zich binnen dezelfde cyclus meer dan eens op de eisprong voorbereiden, maar geeft niet elke keer een ei vrij. Een positieve ovulatietest is geen garantie dat de ovulatie echt plaatsvindt.


Een positieve ovulatietest laat alleen zien dat je lichaam een ​​toename van het luteïniserend hormoon (LH) heeft, wat meestal - maar niet altijd - de ovulatie op gang brengt.


Soms lukt de eisprong om de een of andere reden gewoon niet. In dit geval kan het lichaam besluiten om een ​​nieuwe poging te doen en op een later tijdstip in de cyclus een nieuwe LH-piek te produceren.


Heb je positieve ovulatie testen maar het lukt niet om zwanger te worden? Dan kan PCOS een rol spelen. Stel de ovulatie test is op meerdere momenten positief dan kan het zijn dat je niet tot werkelijk eisprong komt. LH is wel verhoogd, je lichaam probeert steeds zonder daadwerkelijk resultaat. PCOS maakt het moeilijker om natuurlijk zwanger te worden maar niet helemaal onmogelijk. Ik heb meerdere malen meegemaakt dat met aanpassen van leefstijl, voeding en supplementen zwanger worden mogelijk is. Je hebt maar een eisprong nodig, als verder je lichaam meer in balans is met de gunstige voedingsstoffen is de kans groter. Neem contact op met een arts die een holistische aanpak ondersteunt zodat jullie met een fertility expert alle voorwaarden kunnen optimaliseren.


Wat kan dan wel bevestigen of de eisprong heeft plaatsgevonden?

Het bevestigen van de lichte stijging in de basale lichaamstemperatuur na de ovulatie is duidelijk waar te nemen mits je ochtend temperatuur opmeet voor het opstaan. Gebruik je een cyclus tracker als de LadyComp dan zie je na synchroniseren van je metingen naar de app hoe het verloop is van je cyclus, of er werkelijk een eisprong heeft plaatsgevonden. LadyComp laat je zien dat er progesteron gemaakt wordt, want progesteron laat je basale lichaamstemperatuur (BBT) iets stijgen. De cyclus tracker neemt dit waar en geeft je na de vruchtbare dagen voor de ovulatie en de dag van als vruchtbaar aan. Meestal nog een dag extra, tot zeker is dat je temperatuur gestegen is en dus de vruchtbare dagen voorbij zijn. Ook de levensduur van het eitje.


IK HEB VRUCHTBAAR VAGINAAL SLIJM MEER DAN EENMAAL IN MIJN CYCLUS!
Net als een positieve ovulatietest is dit geen garantie dat je daadwerkelijk ovuleert, zijn ovulatiesymptomen geen bewijs van ovulatie.

Je kunt vruchtbaar baarmoederhalsslijm waarnemen, ovulatiekrampen voelen of andere symptomen hebben op verschillende tijdstippen in dezelfde cyclus, maar in deze gevallen heb je waarschijnlijk nog niet geovuleerd. Een tweede periode van ovulatiesymptomen betekent dat de follikel opnieuw probeert het ei los te laten. Dit geeft sensatie aan de weefsels om de eierstok wat veel vrouwen voelen en vaak geïnterpreteerd wordt als een eisprong. Maar niet altijd zo hoeft te zijn omdat de BBT niet stijgt.


SAMENVATTING

Ovulatie is het vrijkomen van een of meer volwassen eieren uit je eierstokken gedurende een periode van 24 uur. Hoewel het lichaam zich meer dan eens op de eisprong kan voorbereiden en je inderdaad twee of meer eieren in hetzelfde ovulatie proces kunt afgeven, kun je niet meer dan één vruchtbare periode en één eisprong per cyclus hebben.3.689 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page