top of page
Lady-Comp - een cyclus tracker met traditie

Al in 1983 zag dr. Hubertus Rechberg de potentie en de mogelijkheden van "natuurlijke gezinsplanning (NFP)" en wilde deze optie beschikbaar maken voor alle vrouwen, niet alleen voor een kleine groep. Samen met experts uit de geneeskunde, IT en design ontwikkelde hij een cyclus tracker die een temperatuursensor en software combineerde en zo de basis legde voor de slimme NFP die we vandaag kennen onder de term "FemTech".

geschiedenis van de cyclus trackers Days

Meer dan 35 jaar zijn verstreken sinds deze visie ontstond. De cyclus trackers van Valley Electronics hebben met succes meer dan 10 miljoen cycli van meer dan 500.000 vrouwen geëvalueerd - met de huidige Lady-Comp is nu de 6 de generatie cyclus trackers beschikbaar. Door deze ervaring van de afgelopen decennia en verschillende wetenschappelijke studies is het mogelijk om uitzonderlijk nauwkeurige informatie over je cyclus te ontvangen.

Dit is hoe het algoritme in de Lady-Comp werkt

De Fertility Tracker Method (FTM) is gedeeltelijk gebaseerd op de Calculothermal Methode en bestaat uit een combinatie van drie elementen:

 

 • Het registreren en leren van nieuwe gegevens (de dagelijkse basale temperatuur, het begin en het einde van de menstruatie, evenals de verzamelde historische cyclus gegevens) door de cyclus tracker.

 • De statistisch significante evaluatie van de temperatuurstijging na de ovulatie, met actuele en historische gegevens uit de database, door een algoritme aangepast aan de vrouwelijke cyclus.

 • Het vermijden van menselijke invoer- en interpretatiefouten door de combinatie van hardware (de sensor) en software (het algoritme) in één apparaat (de cyclus tracker).

Na een leerfase waarin Lady-Comp jouw unieke cyclus leert kennen, begint het algoritme jouw ovulatie nog preciezer te verfijnen en stelt het jouw vruchtbare dagen in op 5 dagen vóór de vroegst mogelijke datum van jouw ovulatie.

 

Om het algoritme een temperatuurstijging te laten bepalen, is een aanhoudende karakteristieke temperatuurstijging na de verwachte ovulatiedatum vereist. Als het algoritme jouw ovulatie heeft gedetecteerd door de karakteristieke stijging van de basale temperatuur, zal het de onvruchtbare (groene) dagen individueel berekenen tot de volgende menstruatie. Aan het einde van elke cyclus evalueert het algoritme zijn voorspellingen opnieuw vanuit het perspectief van de hele voorgaande menstruatiecyclus. Door deze secundaire analyse kan het algoritme de precisie van zijn voorspellingen steeds verder verfijnen.

Geverifieerde nauwkeurigheid

De nauwkeurigheid van het algoritme dat door Lady-Comp wordt gebruikt, werd systematisch getest als onderdeel van een onderzoeksstudie; voor de studie werden 107.000 cycli van 5.328 vrouwen uit Duitsland en Zwitserland over een periode van tien jaar geëvalueerd. Het onafhankelijk geverifieerde resultaat bevestigt dat het algoritme zeer nauwkeurig is.

 

Hier vindt je meer informatie:

STUDIE LEZEN

DOWNLOAD - PDF Fact Sheet Study 821.2 KB

DOWNLOAD - PDF Q&A Fact Sheet Study 708.8 KB

Een verschil van lichte temperatuur stijging

Lady-Comp gebruikt een zeer gevoelige sensor om de basale lichaamstemperatuur te meten. Het unieke van deze sensor is dat hij wacht tot de uiteindelijke gemiddelde temperatuur is gemeten (zie figuur). Het kan ongeveer 60 seconden duren voordat de Lady-Comp jouw individuele temperatuur registreert. De sensor warmt op tot hij de uiteindelijke temperatuurwaarde bereikt en pas daarna wordt deze waarde opgeslagen. Commerciële thermometers hebben een hoge meetsnelheid omdat ze de stijgende curve extrapoleren en de uiteindelijke temperatuurwaarde wordt geschat.

 

De Lady-Comp wacht tot de uiteindelijke temperatuurwaarde gestabiliseerd is om een betrouwbaar resultaat te verkrijgen. Als de temperatuur weer daalt (bijvoorbeeld door ademhaling, waardoor koude lucht tijdens de meting in de mond kan komen), wordt deze waarde pas opgenomen als deze weer stijgt en stabiliseert. Deze methode zorgt voor een temperatuurmeting die zo nauwkeurig mogelijk is.

In een veldstudie in samenwerking met de Universiteit van Sassari / Italië is aan de hand van 30 cycli getest of het mogelijk is de eisprong te bepalen op basis van de basale lichaamstemperatuur. Verschillende klinische meetmethoden werden vergeleken: echografie, testen van luteïniserend hormoon (LH) in de urine en testen van het niveau van progesteron in het bloed. Van de 30 geëvalueerde cycli, ovuleerden 26 cycli (86%) en ovuleerden 4 cycli niet; 3 van de 26 cycli vertoonden LH-deficiëntie. Ter vergelijking: van de geëvalueerde BabyComp-gegevens waren 24 gevallen (80%) ovulatoir, 4 waren niet ovulatoir en 2 werden niet geïnterpreteerd. 3 vertoonden LH-deficiëntie.

Andere kenmerken zijn:
 • De prognose van de ovulatie tot 6 dagen van tevoren - perfect om te timen.

 • Registratie en documentatie van de ovulatie die wordt verfijnt door gegevens uit eerdere cycli mee te nemen.

 • Je kunt in de planningsfase bij TTC aangeven wanneer je geslachtsgemeenschap hebt gehad. Lady-Comp beoordeelt direct in hoeveel cycli dit daadwerkelijk heeft plaatsgevonden tijdens de vruchtbare fase.

 • Als er sprake is van een insufficiëntie van het corpus luteum of als de eisprong uitblijft, zal Lady-Comp dit aangeven; dit is belangrijke informatie als je problemen hebt om zwanger te worden.

 • De Lady-Comp laat je binnen 4-5 dagen zien of een mogelijke zwangerschap wordt vermoed.

 • Een zwangerschap wordt bevestigd vanaf de 18e dag na een succesvolle bevruchting.

 • De Lady-Comp kent de zwangerschapsdatum en kan daardoor zeer nauwkeurig de verwachte bevallingsdatum berekenen en de zwangerschapsweek laten zien.

Verder onderzoek:

(Deze onderzoeken mogen niet worden beschouwd als beoogd gebruik.)

 

 • Lady-Comp as an aid in natural family planning. [Freundl 1992]

 • Monitoring of ovulation by sophisticated digital electronic BBT recording „Babycomp“ in patients with unexplained infertility.  [Dessole 1997]

 • The retrospective study of the reliability, acceptance and safety. [Bachhofer 1997]

 • Retrospective clinical trial of the electronic fertility indicator LadyComp/BabyComp. [Freundl 1998]

 • Congress: Congresso della Societa Italiana della Contraccezione 16.-18. Juni 2005 Lettura Baby-Comp Dr. Hubertus Rechberg: Prävention und Babyplanung

 • Review: Calculation of the Pearl Index of Lady-Comp, Baby-Comp and Pearly Fertility Trackers used as a contraceptive method [Binkiewicz 2010]

 • Survey: Evaluation of the effectiveness of selected natural fertility symptoms used for contraception: estimation of the Pearl Index of Lady-Comp, Pearly and Daysy Fertility Trackers based on 10 years of observation in the Polish market. [Demianczyk 2016]

 • Improving usability and pregnancy rates of a fertility tracker by an additional mobile application: results of a retrospective efficacy study of Daysy and DaysyView App. [Koch 2018, retracted]

 • The Performance of a Fertility Tracking Device [Roemer 2021]

Clinical evaluation of the Fertility Trackers "Lady-Comp, pearly, Baby-Comp"
[Conducted by Dr. med. Andreas Marx, 2007]

Het bedrijf Valley Electronics ontwikkelt en produceert al jaren kleine mini-computers voor zwangerschapspreventie en -planning. De apparaten zijn ontworpen in nauwe samenwerking met computerwetenschappers, technici en gynaecologen. De te beoordelen producten "Lady-Comp" en "Baby-Comp" worden al jaren met succes op de markt gebracht.

 

De hoge meetnauwkeurigheid van de temperatuursensoren en het nauwkeurige algoritme van de temperatuurevaluatie garanderen de gebruiker een zeer hoge methode betrouwbaarheid, die duidelijk te onderscheiden is van concurrerende producten.

 

De bediening van de apparaten is gebruiksvriendelijk en eenvoudig; alle belangrijke punten voor veilig en correct gebruik staan ​​duidelijk beschreven in de gebruiksaanwijzing.

 

Onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek gepubliceerd in de vakliteratuur bewijst de effectiviteit en veiligheid van Valley Electronics Fertility Trackers. Alle wetenschappelijke studies werden onafhankelijk uitgevoerd door de betrokken artsen, zonder enige financiële bijdrage of commissie van de fabrikant Valley Electronics, volgens welke de gepubliceerde gegevens als serieus en objectief kunnen worden geclassificeerd.

Lady-Comp - nauwkeurigheid en kwaliteit

Wij streven naar zeer hoge normen - daarom werken we continu aan het optimaliseren van al onze producten en het aanpassen aan de behoeften van onze gebruikers. Tijdens het gebruik van Lady-Comp in het dagelijks leven veranderen de behoeften en wensen van gebruikers van tijd tot tijd, daarom proberen we altijd de best mogelijke oplossing voor onze gebruikers te vinden. Om een product van wereldklasse te ontwerpen en te ontwikkelen, besteden we evenveel aandacht aan de kleine dingen als aan de grote dingen. Ook in de toekomst zullen we kosten noch moeite sparen om ervoor te zorgen dat je altijd tevreden bent met jouw Lady-Comp! Onze missie is maximale nauwkeurigheid en kwaliteit voor jou!

bottom of page