top of page

Hormoonbalans, korte luteale fase - progesteron tekort


Een veel voorkomende oorzaak van onvruchtbaarheid is luteale insufficiëntie (1). In dat geval is het luteale hormoon (progesteron) in een te lage concentratie in het lichaam aanwezig. Dit hormoon wordt na de eisprong in de eierstokken geproduceerd en zorgt ervoor dat de baarmoeder van meer bloed wordt voorzien. Dit bereidt de baarmoeder voor op de innesteling van de eicel en een eventuele zwangerschap.


Corpus luteum insufficiëntie (CLI), zoals het in de geneeskunde wordt genoemd, is soms pas op het tweede gezicht merkbaar. Een verkorte cyclus, vooral in de tweede fase na de ovulatie, kan hiervoor een aanwijzing zijn (zie figuur hierboven).


Lady-Comp gebruikers kunnen hun temperatuurcurve na de cyclus goed in de gaten houden, want een piek (hoge temperatuur) moet na de eisprong herkenbaar zijn. Als de luteale fase (de tijd na de eisprong maar voor de menstruatie) korter is dan tien dagen, of als de basale lichaamstemperatuur slechts geleidelijk stijgt of op een laag niveau blijft, kan dit een indicatie zijn van luteale zwakte. Lady-Comp detecteert een mogelijke luteale zwakte en geeft dit als CLI weer in de statistieken.


Belangrijk om te weten: De CLI indicator is GEEN bevestiging van luteale insufficiëntie. Cycli met een niet volledig uitgesproken luteale fase zijn niet ongewoon en geen reden tot ongerustheid! Alleen als deze indicatie (CLI) vaak voorkomt is het raadzaam om deze omstandigheid met de behandelend arts te bespreken.


Neem contact op met onze fertility expert om je statistieken te delen, zij kan vaak al informeren wat je kunt doen in een 1 op 1 zoom afspraak.Wat zijn de gevolgen van luteale insufficiëntie?


Vooral voor vrouwen met een kinderwens heeft een tekort aan dit hormoon gevolgen. Als er te weinig progesteron wordt geproduceerd, kan de bevruchte eicel zich niet goed innestelen. Ofwel treedt er helemaal geen zwangerschap op, ofwel is de kans op een miskraam in de eerste twaalf weken verhoogd (2). Na de twaalfde week van de zwangerschap neemt de placenta de productie van het corpus luteum hormoon over, en wordt het risico op een miskraam kleiner.


Vrouwen die geen kinderwens hebben, kunnen meer last hebben van het premenstrueel syndroom (PMS), spotting voor de eigenlijke menstruatie, of vleesbomen door het gebrek aan progesteron. Er kunnen echter ook andere oorzaken aan deze symptomen ten grondslag liggen.Waar komt een tekort aan het corpus luteum vandaan en wat kan er aan gedaan worden?


Een tekort is normaal in de puberteit en kort voor en bij het begin van de menopauze. Als vrouwen in de vruchtbare leeftijd er last van hebben, kan het tekort een organische oorzaak hebben, zoals een auto-immuunziekte, of is de samenstelling van de hormonen die in de hypofyse worden geproduceerd niet in orde.


Een andere oorzaak kan lichamelijke of geestelijke stress zijn (link). Als je vermoedt dat je een tekort heeft of dat je niet zwanger kunt worden, kun je dit door een arts laten controleren door middel van een bloedonderzoek. Hiervoor wordt drie dagen na de eisprong - dus in de luteale fase - bloed afgenomen om de toename van het corpus luteum hormoon te controleren.


Als je PMS-symptomen hebt of een kinderwens, kan de plantaardige substantie monnikspeper helpen bij een corpus luteum insufficiëntie (3).


Het tekort aan het corpus luteum hormoon wordt vaak verschillende namen gegeven. Je kunt het ook progesterontekort, luteale insufficiëntie, luteale fase insufficiëntie of corpus luteum insufficiëntie noemen.1) Gynäkologische Endokrinologie > Ausgabe 2/2010; Autoren: PD Dr. B. Toth, S. Rösner, C. Thöne, T. Strowitzki

2) Mary D. Stephenson, Dana McQueen, Michelle Winter, Harvey J. Kliman, Luteal start vaginal micronized progesterone improves pregnancy success in women with recurrent pregnancy loss, Fertility and Sterility, Volume 107, Issue 3, 2017

3) Bergmann, J. S.: Die Wirksamkeit des Komplexmittels Phyto Hypophyson L bei weiblicher, hormonell bedingter Sterilität – Eine randomisierte Doppelblindstudie. heiDOK. 2001.

3.516 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page