top of page

Het verhaal van Lady-Comp begint meer dan 35 jaar geleden, toen de vrouw van Dr. Hubertus Rechberg steeds meer problemen kreeg met de bijwerkingen van de pil. Dr. Rechberg maakte zich grote zorgen over de gezondheid van zijn vrouw en ging op zoek naar het perfecte alternatief. Hij bestudeerde tot in detail alle natuurlijke gezinsplanningsmethoden die in die tijd bekend waren en analyseerde ze nauwgezet, maar geen enkele leek ideaal.

 

Daarom besloot hij zelf een methode te ontwikkelen en ontwierp hij een toestel dat een thermische sensor combineerde met een gesofisticeerde computer. De software, gebaseerd op alle toen bekende NFP-regels (Natural Family Planning), kon reeds statistieken genereren en betrouwbare indicatoren weergeven.

 

In 1986 richtte Dr. Rechberg Valley Electronics GmbH op. Samen met een team van gynaecologen, softwarespecialisten, elektrotechnici en ontwerpers creëerde Valley Electronics Baby-Comp - de eerste minicomputer ter wereld die de menstruatiecyclus kon analyseren. Baby-Comp was verkrijgbaar in 2 kleuren: zwart of wit met een rechte thermische sensor. Over het geheel genomen was hij veel groter dan de modellen van vandaag.

geschiedenis van ladycomp lady-comp.png

De eerste klinische test vond plaats in 1988 in het Frauenklink Benrath van de Universiteit van Düsseldorf, waar op dat moment het toonaangevende Duitse onderzoeksteam op het gebied van natuurlijke gezinsplanning werkzaam was. Onder leiding van Prof. Dr. G. Freundl werd getest of de Baby-Comp zo veilig was als de ontwikkelaars geloofden. Met een afwijking van slechts 0,05° bleek de thermische sensor zeer nauwkeurig te zijn en de klinische veiligheidstests bevestigden dat.

 

Met nieuwe bevindingen uit onderzoeken en studies werd een nieuw model met dunnere, modernere behuizing ontwikkeld. Met het nieuwe model werd in 1998 een nieuwe naam geboren - de Lady-Comp. Net als de Baby-Comp, die gespecialiseerd was in conceptie, was de Lady-Comp uitgerust met een afneembare, ergonomisch gebogen sensor en was nu nog gemakkelijker in het gebruik.

 

In de daaropvolgende jaren werkten Dr. Rechberg en zijn team aan de verdere verfijning van de Lady-Comp-methode. Het apparaat moest vooral vrouwen efficiëntie en nauwkeurigheid bieden voor hormoonvrije gezinsplanning. Daarom werd Lady-Comp uitvoerig getest en onderworpen aan een aantal kritische studies onder leiding van Europa's meest vooraanstaande vruchtbaarheidsexperts:

 

1992 Prof. Martinez, Amsterdam

1992 Prof. Freundl, Barcelona Congres, Spanje

1994 Prof. Wildt, Erlangen, Duitsland

1997 Prof. Dessole, Sassari, Italië

In 1998 leidde Prof. Freundl de representatieve Pearl Index-studie in de Benrath-vrouwenkliniek in Düsseldorf, Duitsland, waarbij gebruik werd gemaakt van 10.000 cycli van Lady Comp- en Baby Comp-gebruiksters in Zwitserland, Duitsland en Mexico. Als onderdeel van het onderzoek werden vrouwen geïnterviewd en werden alle ongeplande zwangerschappen geanalyseerd door onafhankelijke en kritische onderzoekers.

 

De nieuwste versie van Lady-Comp werd in februari 2021 gelanceerd met een nieuw design en nieuwe functies. Dit model combineert alle functies en onderzoeksresultaten van de afgelopen 35 jaar. Dankzij al deze jaren van onderzoek biedt Lady-Comp 99,4% nauwkeurigheid in de indicatie van groene (onvruchtbare) dagen, en daar zijn we erg trots op. Het verhaal van Lady-Comp is nog lang niet ten einde, want het wordt voortdurend verder onderzocht en ontwikkeld voor toekomstige generaties.

 

bottom of page