top of page
Jouw cyclus beter leren kennen met Lady-Comp

Elke vrouw is uniek en dat geldt ook voor haar cyclus: sommige cycli zijn langer, andere korter, en de ovulatietijd kan ook variëren. Het verloop van de cyclus verschilt niet alleen van vrouw tot vrouw, maar ook van cyclus tot cyclus. Lady-Comp creëert je eigen profiel en past de prognose aan op basis van jouw cyclus geschiedenis en meer dan een miljoen reeds geanalyseerde cycli.

Ladycomp menstruatiecyclus meter natuurlijke gezinsplanning.png
Hoe werkt je cyclus?

De fysiologische basis voor het meten van de basale lichaamstemperatuur (BBT), ook wel waaktemperatuur genoemd, is dat je lichaamstemperatuur rond 24 uur na de eisprong licht stijgt door het hormoon progesteron en dan constant hoog blijft (ongeveer 0,2 ° C). Boven de gemiddelde pre-ovulatoire temperatuurniveau) tot het begin van de menstruatie. De basale lichaamstemperatuur wordt door de Lady-Comp gebruikt om te berekenen en te bevestigen wanneer en of je heeft geovuleerd. Je meet direct na het ontwaken in de mond, onder de tong.

 

  • Elke vrouw heeft slechts één ovulatie per cyclus.

  • Als er in zeldzame gevallen twee of meer ovulaties optreden, vinden deze altijd binnen 24 uur plaats.

  • Na de eisprong kan de eicel maximaal 18 uur worden bevrucht.

  • Na geslachtsgemeenschap kan het sperma maximaal 120 uur (= 5 dagen) in het lichaam van de vrouw bewegen en bevruchten.

  • Dit betekent dat een zwangerschap alleen kan plaatsvinden op maximaal zes dagen - vijf dagen voor de eisprong en op de dag van de eisprong zelf.

Hormonen en temperatuur

De hormonen oestrogeen, progesteron, FSH (follikelstimulerend hormoon), LH (luteïniserend hormoon) en testosteron spelen een belangrijke rol in uw cyclus. FSH en LH zorgen ervoor dat het ei (eicel) rijpt. Na de eisprong verandert het eimembraan (follikel) in het corpus luteum en produceert het hormoon progesteron, waardoor jouw basale lichaamstemperatuur iets stijgt. Oestrogeen zorgt ervoor dat het baarmoederslijmvlies dikker wordt en meer cervicaal slijm produceert.

Hormonen tijdens de menstruatiecyclus.pn

Lady-Comp gebruikt dit als basis voor haar berekeningen en identificeert de zes dagen in de cyclus waarin conceptie mogelijk is.

Cyclusberekening bij onregelmatige cycli

Cyclus fluctuaties zijn normaal en een natuurlijk onderdeel van de menstruatiecyclus. Binnen een jaar fluctueert je cyclus (gemiddeld) tot 7 dagen. Deze natuurlijke fluctuatie heeft geen invloed op de nauwkeurigheid van jouw Lady-Comp of Daysy.

 

Lady-Comp berekent jouw huidige vruchtbaarheidsstatus en het verloop van je cyclus op basis van de dagelijkse meting van je basale lichaamstemperatuur en de lengte van jouw eerdere cycli. De berekening wordt voor elke persoon afzonderlijk gedaan, rekening houdend met de persoonlijke variantie van de temperatuurcurve voor en na de ovulatie in realtime. Het lerend algoritme controleert elke afzonderlijke meting en zorgt ervoor dat het de berekening van je dagelijkse vruchtbaarheidsstatus niet vervalst als het een abnormale variatie detecteert. Door deze werking kan deze firma cyclus trackers leveren met een bijzonder hoge mate van nauwkeurigheid zoals de Lady-Comp® en de Daysy®.

bottom of page