Cervicaal Slijm Observeren
Terwijl sommigen het beschouwen als regelmatige vaginale afscheiding, begrijpen anderen dat baarmoederhalsslijm een praktische indicator van vrouwelijke vruchtbaarheid kan zijn. Vooral bij het plannen van een conceptie, is het logisch om het baarmoederhalsslijm van dichterbij te bekijken, omdat het laat zien wanneer we in onze meest vruchtbare fase zijn en de kansen voor een conceptie optimaal zijn!
Wat is cervicaal slijm precies?
De baarmoederhals is de nekachtige opening naar de baarmoeder, die cyclisch opent en sluit. In de bovenliggende klieren wordt cervixslijm van verschillende kwaliteit geproduceerd, wat informatie geeft over of we ons in onze vruchtbare fase bevinden of niet. Soms is het baarmoederhalsslijm dik en ondoordringbaar en sluit het de baarmoederhals dus om ons tegen ziektekiemen te beschermen. Het werkt ook om te voorkomen dat sperma binnendringt, omdat het lichaam hormonaal nog niet klaar is voor de bevruchting van de eicel. Aan de andere kant, wanneer ons lichaam klaar is voor de conceptie, is het baarmoederhalsslijm vloeibaarder en zelfs suikerachtig om sperma te beschermen, filteren, voeden en sperma richting te geven.
Hoe wordt het baarmoederhalsslijm gecontroleerd?
Het is begrijpelijk dat dit niet het ding van iedereen is, maar het is lang niet zo ongemakkelijk als je misschien denkt. Je hoeft niet per se je vingers helemaal in je vaginale te steken. Het slijm direct bij de vaginale opening is voldoende om de consistentie ervan te controleren. Je neemt eenvoudig wat slijm met de wijsvinger (mogelijk samen met de middelvinger) en controleert, zoals weergegeven in de grafieken, of het slijm nogal romig, waterig of rekbaar is. Je hebt misschien gemerkt dat, in je meest vruchtbare fase, het toiletpapier "wegglijdt" of er meer slijmresten achterblijven na het vegen - je kunt dit slijm op dezelfde manier evalueren als hierboven beschreven.
Hoe verandert cervixslijm tijdens de cyclus?
Onze grafiek toont de relatie tussen vruchtbaarheid, basale lichaamstemperatuur, hormonen en de consistentie van baarmoederhalsslijm vóór de eisprong (zie afbeelding met blauwe rand).
Onvruchtbaar: droog en ondoordringbaar
Klieren aan de basis van de baarmoederhals produceren meestal dit soort slijm na de menstruatie en nadat de ovulatie heeft plaatsgevonden. Zodra de menstruatiebloeding stopt, sluit de baarmoederhals en het slijm dat ondoordringbaar is voor sperma blokkeert de weg naar de baarmoeder. Dit type slijm is meestal niet zichtbaar bij de vaginale opening, daarom is er weinig of geen zichtbare afscheiding en voelt de vagina enigszins droog aan. Hoe lang deze fase aan het begin van de cyclus duurt, is afhankelijk van de mate van rijpheid van de hergroeiende follikels en of hun groei wordt beïnvloed door externe invloeden, zoals stress, een streng dieet, extreme sporten, enz. een vertraging in het proces. Hoewel deze fase in zeer korte cycli volledig kan worden overgeslagen, kunnen natte en droge fasen meerdere keren in zeer lange cycli wisselen. Mannelijk sperma kan deze zure vaginale omgeving niet weerstaan en dus is de overleving maximaal drie uur.
Mogelijk vruchtbaar: plakkerig, klonterig tot romig
Meer en meer oestrogeen wordt geproduceerd in de groeiende follikels en het hormoon wordt door de bloedbaan geleid naar onder andere de hersenen en de baarmoederhals. Nu produceren de klieren iets hoger in de baarmoederhals plakkerig, klonterig slijm dat geleidelijk vloeibaarder en romiger wordt. De vagina wordt vochtiger en nu zie je meer sporen van het cervicale slijm bij de vaginale opening. Dit zijn de eerste tekenen dat je je vruchtbare fase ingaat. Het is nog steeds moeilijk voor het sperma om snel te bewegen, maar ze kunnen zich nu beschermen tegen de zure vaginale omgeving, zelfs al is het maar voor een korte tijd, dankzij de consistentie van het slijm.
Vruchtbaar: vloeibaar en elastisch
Enkele dagen voordat de follikel klaar is om open te gaan en een rijpe eicel in de eileider loslaat, stijgt het oestrogeenniveau scherp. Het vaginale klimaat wordt vochtig en het slijm wordt nu geproduceerd in de klieren in het bovenste deel van het baarmoeder kanaal. Dit oestrogeen slijm is rekbaar en vloeibaar, vaak zelfs ‘spinbaar’, zeer vergelijkbaar met rauw eiwit of zelfs meer waterig. Dit slijm beschermt, filtert, voedt en transporteert het sperma en de suiker die erin zit en lokt ze naar de baarmoederhals. Het sperma kan hier drie tot maximaal vijf dagen overleven. Dit is nu de beste tijd om intiem te zijn als je van plan bent om zwanger te raken. Om ervoor te zorgen dat er voldoende levend sperma, dat naar het bevruchtbare ei kan stijgen, op elk moment aanwezig is, wordt het aanbevolen om gedurende deze tijd om de twee dagen intiem te zijn.
Na de ovulatie
Een klier die progesteron produceert, ontwikkelt zich uit de resterende follikel die de eicel scheurde en losliet. Dit hormoon circuleert vervolgens door het lichaam via de bloedbaan. De basale lichaamstemperatuur stijgt meetbaar en het slijm, dat nu wordt geproduceerd door de klieren in het onderste deel van de baarmoederhals, wordt weer ondoordringbaar en sluit de baarmoederhals.
Verschillen in het cervicale slijmpatroon
Het is belangrijk op te merken dat verschillende factoren de cervicale slijmkwaliteit kunnen beïnvloeden, wat de evaluatie enigszins kan bemoeilijken. Stress en seksuele opwinding kunnen een tijdelijke toename van vaginale afscheiding veroorzaken. Het laatste kan zelfs vruchtbaar slijm lijken, zoals gezien vóór de ovulatie, wanneer dit niet het geval is. Bovendien kan medicatie wat vastzittend slijm losmaakt, naast andere medicijnen, de afscheiding vloeibaar maken, wat ook niet moet worden verward met de vruchtbare slijmkwaliteit. Alleen in combinatie met een stijging van de basale lichaamstemperatuur kan veilig worden aangenomen dat de slijmkwaliteit daadwerkelijk werd veroorzaakt door stijgende oestrogeenspiegels, die het begin van de vruchtbare fase markeerden.
Op verschillende forums delen vrouwen hun ervaringen met betrekking tot hoe verkoudheid remedies en astma-inhalatoren door hun slijmvlies verminderend effect invloed op hun baarmoederhalsslijm kwaliteit hebben gevonden. Helaas is er tot op heden geen klinische studie uitgevoerd die deze claims ondersteunt of ongeldig maakt.
Waarom gebruikt Daysy geen cervicale slijmgegevens voor evaluatie?
Cervicaal slijm is een belangrijke marker voor vrouwelijke vruchtbaarheid voor vrouwen die expliciet zijn opgeleid in observatie. De aard van het slijm in de baarmoederhals kan worden geregistreerd in het gedeelte met opmerkingen in de Daysy-app van Daysy, DaysyView, waarmee een extra hulpmiddel wordt geboden voor diegenen die een conceptie plannen. Gezien het feit dat cervicale vloeistof voor elke persoon individueel en verschillend is, en gezien het feit dat onze interne onderzoeken hebben aangetoond dat zelfs degenen die zijn opgeleid vaak onzeker zijn over de juiste interpretatie van hun cervixslijm, staat het Daysy-algoritme deze persoonlijke notities niet toe om te worden opgenomen in de vruchtbaarheidsberekeningen.
Daysy is een apparaat dat is ontworpen om onafhankelijk te worden gebruikt, zonder dat extra onderwijs nodig is. Observatie en analyse van baarmoederhalsvloeistof vereist echter training van een practitioner omdat het individueel is en er geen one-fits-all regels kunnen worden toegepast.
Wetenschappelijk gezien is er momenteel geen gestandaardiseerde, betrouwbare methode om de slijmkwaliteit objectief te observeren en te beoordelen - vooral gezien de verschillende factoren die de aard van het slijm voor elk individu kunnen beïnvloeden. Een aantal medicijnen hebben invloed op de slijmvliezen en zelfs uitdroging veroorzaakt door een dagelijks kopje koffie kan de consistentie van baarmoederhalsslijm veranderen en zo de interpretatie complexer en minder betrouwbaar maken.
We hebben Daysy ontworpen om gemakkelijk te kunnen worden gebruikt, zonder gespecialiseerde training en grondig begrip van baarmoederhalsslijm of de fijne details van cyclusanalyse. We hebben Daysy gemaakt om eenvoudig en betrouwbaar toepasbaar te zijn. We moedigen gebruikers aan om baarmoederhalsslijm te observeren in combinatie met basale lichaamstemperatuur om de vruchtbare dagen verder te beperken.
​
​
1) Nansel, T. R. et al. The association of psychosocial stress and bacterial vaginosis in a longitudinal cohort. Am. J. Obstet. Gynecol. 194, 381–6 (2006).
2) Check, J. H., Adelson, H. G. & Wu, C.-H. Improvement of cervical factor with guaifenesin. Fertil. Steril. 37,707–708 (1982).
3) Gnoth, C. et al. Optimizing natural fertility: a committee opinion. Fertil. Steril. 100, 631–637 (2013).
4) Hassan, M. A. . & Killick, S. R. Negative lifestyle is associated with a significant reduction in fecundity. Fertil. Steril. 81, 384–392 (2004).
Authors: Niels van de Roemer, Andrea de Groot, Petra Schenke
​
​