top of page

Fertility-Awareness (based) Methods

De term 'vruchtbaarheidsbewustzijn' combineert verschillende methoden waarmee vrouwen hun fysieke symptomen (zoals basale lichaamstemperatuur en baarmoederhalsslijm) observeren om hun zogenaamde 'vruchtbare venster' te bepalen. (1) Alle methoden voor vruchtbaarheidsbewustzijn zijn gebaseerd op dezelfde twee principes:

 

  1. Vrouwen kunnen alleen zwanger worden als ze onbeschermde geslachtsgemeenschap hebben binnen dit "vruchtbare venster" - d.w.z. maximaal vijf dagen vóór de eisprong (Link).

  2. Vrouwen ovuleren meestal slechts eenmaal per cyclus. Als ze echter meer dan eens ovuleren, vindt de tweede ovulatie plaats binnen 24 uur na de eerste. (2)

 

De lengte van het vruchtbare venster wordt bepaald door de maximale levensduur van sperma in de baarmoeder (maximaal vijf dagen) en de levensduur van het onbevruchte ei (tot 24 uur na de ovulatie). (2)

 

Welke methoden voor vruchtbaarheidsbewustzijn zijn er?

Er is een fundamenteel verschil tussen de belangrijkste methoden: aan de ene kant is er de puur statistische berekening van het vruchtbare venster dat wordt gebruikt door de kalendermethode, en aan de andere kant hebben we de methoden die ook fysiologische symptomen analyseren, zoals basale lichaamstemperatuur en baarmoederhalsslijm, die helpen aangeven of je al dan niet vruchtbaar bent in je huidige cyclus.

Meting van basale lichaamstemperatuur

 

De fysiologische basis voor het meten van de zogenaamde wektemperatuur, vaak afgekort als BBT (basale lichaamstemperatuur), is dat je lichaamstemperatuur ongeveer 24 uur na de eisprong enigszins stijgt. Deze toename van BBT wordt veroorzaakt door het hormoon progesteron en de temperaturen blijven op een constant hoog niveau (ongeveer 0,2 ° C boven het gemiddelde temperatuurniveau van de folliculaire fase) tot het begin van de menstruatie. Verantwoordelijk voor dit effect is het follikelmembraan, ook bekend als het corpus luteum, dat na de ovulatie in een klier verandert en vervolgens dit hormoon afgeeft. Progesteron zorgt er onder andere voor dat je lichaam zich voorbereidt op een mogelijke zwangerschap - net als een 'nest' dat wordt opgewarmd. Hetzelfde hormoon zorgt er ook voor dat er geen verdere ovulatie kan plaatsvinden. Deze methode maakt het mogelijk om met bijna 100% zekerheid te bepalen of de ovulatie al dan niet heeft plaatsgevonden. (3) Als de eicel niet is bevrucht, zullen de temperaturen dalen naar de menstruatie en begint een nieuwe cyclus.

 

Observatie van het cervicale slijm

 

Terwijl de verandering in de gemiddelde basale lichaamstemperatuur wordt veroorzaakt door het hormoon progesteron na de ovulatie, wordt de consistentie van het baarmoederhalsslijm beïnvloed door het hormoon oestrogeen in de fase vóór de ovulatie. Terwijl oestrogeen stijgt, dat enkele dagen voor de ovulatie door de rijpende follikels wordt vrijgegeven, wordt het baarmoederhalsslijm vloeibaar om het pad van het sperma voor mogelijke bevruchting van het ei te vergemakkelijken. Door deze oestrogeenparameter te observeren en nauwkeurig te interpreteren, is het mogelijk om het vruchtbare venster relatief nauwkeurig te verfijnen om deze dagen met succes te gebruiken voor babyplanning. (4) Als je meer wilt weten over cervicale slijmanalyse, kun je hier meer lezen.

 

Kalender methode

 

De berekening van het vruchtbare venster is gebaseerd op de gemiddelde lengte van de voorgaande cycli. Er wordt aangenomen dat de luteale fase, de tweede helft van de cyclus na de ovulatie, altijd 14 dagen lang is. Het vruchtbare venster opent vier dagen eerder en sluit drie dagen na de voorspelde tijd. Bij deze berekening wordt geen rekening gehouden met informatie uit de huidige cyclus. Aangezien ovulatie en dus het individuele vruchtbare venster binnen een jaar gemiddeld vijf dagen kan fluctueren, wordt deze methode op zijn best aanbevolen voor algemene observatie (5) en lang niet zo betrouwbaar als de twee hierboven beschreven methoden.

Combinatie methoden

 

Om de nauwkeurigheid te vergroten, worden vaak verschillende methoden gecombineerd, waarbij vooral deze twee combinatiemethoden in de afgelopen drie decennia met succes zijn vastgesteld:

 

  • De symptomatische methode, zoals de naam al aangeeft, bepaalt het begin en het einde van het vruchtbare venster met behulp van een symptoom en een thermisch effect. Met andere woorden, de observatie en exacte interpretatie van het cervicale slijm wordt gebruikt samen met de dagelijkse meting en evaluatie van de basale lichaamstemperatuur. Verschillende regels worden gebruikt om het vruchtbare venster het beste te definiëren. Aangezien verschillende factoren zowel de basale lichaamstemperatuur als de consistentie van het cervicale slijm kunnen beïnvloeden, vereist deze methode speciale training voor precieze toepassing, (6) de nauwkeurigheid ervan hangt sterk af van de gebruiker en haar kennis.

  • Bij de calculothermische methode wordt aangenomen dat alle dagen na de menstruatie mogelijk vruchtbaar kunnen zijn vanwege de natuurlijke variabiliteit van de vrouwelijke cyclus. Op basis van deze informatie worden onvruchtbare dagen na de menstruatie berekend in de komende cyclus, altijd beginnend bij de kortste follikelfase (tussen menstruatie en ovulatie) en de wetenschap dat sperma tot vijf dagen in het vrouwelijk lichaam kan overleven. Door basale temperatuur en statistische berekening van onvruchtbare dagen na de menstruatie te combineren, is het mogelijk om individueel te reageren op de natuurlijke variabiliteit van de cyclus met maximale nauwkeurigheid. (3)

Welke methode gebruikt de Cyclus Tracker?

We willen dat Daysy gemakkelijk te gebruiken is voor elke vrouw zonder enige kennis van baarmoederhalsslijm of cyclusanalyse. Ons doel was om een ​​apparaat te maken dat gemakkelijk te gebruiken en betrouwbaar is, zonder extra onzekerheden zoals een mogelijk verkeerd geïnterpreteerde baarmoederhals slijmconsistentie. Daysy is gebaseerd op de calculothermische methode. Ze combineert het verzamelen en leren van nieuwe gegevens (je dagelijkse basale lichaamstemperatuur, begin en einde van de menstruatie en verzamelde gegevens over de cyclus in het verleden) en de statistische methoden (bijv. Temperatuurstijging na ovulatie) die voorspellingen van de komende cyclus mogelijk maken. Dit maakt het mogelijk om onvruchtbare (groene) dagen na de menstruatie individueel te berekenen.

 

Je kunt de DaysyView-app gebruiken jouw persoonlijke aard van je baarmoederhalsslijm te noteren. Aangezien er echter geen gestandaardiseerde, betrouwbare methode bestaat om het slijm objectief te observeren en te evalueren - vooral gezien de verschillende factoren die de aard van het slijm kunnen beïnvloeden - zullen die persoonlijke aantekeningen niet door Daysy worden gebruikt voor haar berekeningen.

Bronnen

1) CDC - Fertility Awareness–Based Methods - USMEC - Reproductive Health. Available at:https://www.cdc.gov/reproductivehealth/contraception/mmwr/mec/appendixf.html (Accessed: 1st April 2019) 
2) Wilcox, A. J., Dunson, D. & Baird, D. D. The timing of the "fertile window" in the menstrual cycle: day specific estimates from a prospective study. BMJ 321, 1259–62 (2000).
3) Prior, J. C., Naess, M., Langhammer, A. & Forsmo, S. Ovulation Prevalence in Women with Spontaneous Normal-Length Menstrual Cycles – A Population-Based Cohort from HUNT3, Norway. PLoS One 10, e0134473 (2015).
4) Pyper, C. M. Fertility awareness and natural family planning. Eur. J. Contracept. Reprod. Health Care 2, 131–46 (1997).
5) Johnson, S., Marriott, L. & Zinaman, M. Can apps and calendar methods predict ovulation with accuracy? Curr. Med. Res. Opin. 34, 1587–1594 (2018).
6) Raith-Paula, E., Frank-Herrmann, P., Freundl, G. & Strowitzki, T. Natürliche Familienplanung heute. (Springer Berlin Heidelberg, 2013). doi:10.1007/978-3-642-29784-7

Authors: Niels van de Roemer, Andrea de Groot, Petra Schenke

bottom of page