top of page

Spotting versus Menstruatie

Een nieuwe cyclus begint op de eerste dag van de menstruatie, maar wat precies als dag 1 van je menstruatie telt, is soms onduidelijk. Spotting kan al dan niet optreden voorafgaand aan de menstruatie. Het is meestal bruinachtig, soms vettig en komt meestal binnen 1-2 dagen voor. De eerste dag van de cyclus wordt echter altijd beschouwd als de eerste dag van actieve felrode bloed flow. Daarom wordt premenstrueel spotting altijd als onderdeel van de vorige cyclus beschouwd (zie afbeelding).

Ovulatie spotting

Sommige vrouwen bemerken spotting, lichte bloedingen of rode, roze of bruine bloedige afscheiding rond de ovulatie. Dit gebeurt normaal terwijl de basale temperatuur nog steeds op een lager niveau is, of juist wanneer het naar het hogere niveau stijgt, en wordt veroorzaakt door een relatief snelle daling van het oestrogeenniveau na de preovulatoire fase. Af en toe daalt de oestrogeenconcentratie onder de kritische drempel die nodig is voor het onderhoud van de baarmoederslijmvlies en treedt spotting op. Deze spotting wordt vaak geassocieerd met milde krampen en moet niet worden verward met een echte menstruatie, die zich ongeveer 10-16 dagen na de temperatuurstijging voordoet. In de geneeskunde wordt deze vorm van cyclusstoornis (ook bekend als midden bloeding) niet als abnormaal beschouwd. Als het echter vaker of zelfs regelmatig voorkomt, moet een arts nog steeds worden geraadpleegd om te verduidelijken dat het geen andere oorzaken heeft en onschadelijk is.

spotting of menstruatie daysy vruchtbaar
Innestelingsbloeding

Wanneer een eicel met succes is bevrucht, nestelt deze zich in het slijmvlies van de baarmoeder, waardoor lichte schade aan bloedvaten wordt veroorzaakt wat een bloedingen kan veroorzaken. Innestelingsbloeding vindt ongeveer 4-6 dagen na de bevruchting plaats en kan een vroeg teken van zwangerschap zijn. Er zijn echter ook vrouwen bij wie het helemaal niet voorkomt of zo minimaal is dat het onopgemerkt blijft. Om een ​​implantatiebloeding van een menstruatie te onderscheiden, moet men op kleur en sterkte letten. De implantatiebloeding is lichter en roder, niet pijnlijk en meestal van korte duur. Het kan een paar dagen duren, maar het blijft constant in hoeveelheid en neemt niet toe zoals bij een menstruatie. Soms merk je ook een lichte temperatuurstijging op. Menstruatie kan in het begin ook lichtrood zijn, maar het wordt meestal veel sterker, donkerder en bruiner tijdens de menstruatie. Bovendien is de timing van de bloeding ook een goede indicator of het spotting of menstruatie is, omdat spotting van innesteling meestal eerder optreedt (4-6 dagen na de ovulatie) dan de verwachte periode (10-16 dagen na de ovulatie).

 

Hieronder is een tabel die kan helpen om de verschillende bloedingen te identificeren:

samenstelling bloedverlies spotting mens
Menstruatie in Daysy invoeren

Activeer Daysy door eenmaal kort op de activeringsknop te drukken. Houd de activeringsknop ingedrukt totdat het paarse lampje continu blijft branden en je een pieptoon hoort. Bevestig de menstruatie voor elke dag dat je actieve bloedingen en bloedstroom hebt. Minstens drie opeenvolgende dagen van menstruatie moeten worden ingevoerd. Voer spotting niet in als menstruatie. Neem bij twijfel contact op met ons supportteam en wij helpen je graag verder. Hoe beter je je cyclus kent, hoe gemakkelijker het is om een echte menstruatie te onderscheiden van andere bloedingen.

 

Auteur: Dr. Niels van de Roemer.

bottom of page