top of page

Stress heeft een negatief effect op je menstruatiecyclus, hoe zit dat precies?

Bijgewerkt op: 30 okt. 2021


Wat gebeurt er in je lichaam als je stress hebt?


Ons stressreactie systeem - de HPAG-as - kan reageren op ernstige bedreigingen als we moeten reageren op de bedreiging van een tijger. Een tijdelijk heftige stress waar we op moeten reageren. Het stressreactie systeem kan niet constant bedreigingen van het moderne leven, zoals moeilijke telefoontjes handelen. We willen niet dat onze hypothalamus-, hypofyse-, bijnier, gonaden-as (HPAG-as) elke keer dat we in druk verkeer rijden, cortisol maakt en afgeeft, maar het zal dat wel doen. In wezen betekent een disfunctie van de HPAG-as dat het zenuwstelsel overmatig wordt gestimuleerd (overprikkelt) wat een verhoogd cortisol en een lage bloedsuikerspiegel veroorzaakt. Vandaar dat je periodes kunt hebben van 'flauwte', meeste vrouwen eten dan suikers om zich weer beter te voelen en belanden vervolgens in vermoeidheid, een op en afgaand beeld door de dag.

Zo kan een HPAG-disfunctie: angst, lage of hoge bloeddruk, duizeligheid, hersenmist, slapeloosheid en auto-immuunziekte van de schildklier veroorzaken.



De negatieve effecten van cortisol


Chronisch verhoogd cortisol kan leiden tot slaapstoornissen, onderdrukte schildklierfunctie, insulineresistentie, progesteron en testosteron-tekort. Uiteraard zie je dat aan je metingen die je met je LadyComp doet. Daysy geeft je een nauwkeurig inzicht in hoeverre stress jouw cyclus en dus je hormonen belast.


Cortisol verkleint de hippocampus van de hersenen wat geheugen- en concentratieproblemen kan geven. Het veroorzaakt osteoporose en immuunsysteem disfunctie. Als dat nog niet genoeg is, verkort het de telomeren van ons DNA, wat veroudering versnelt. Wanneer stress niet afneemt, verliezen cortisolreceptoren hun gevoeligheid, waardoor de HPAG-as (zie hieronder hoe deze as werkt) gedwongen wordt om nog meer cortisol aan te leveren. Je kunt cortisol meten met een speekseltest. Een veel gehoorde klacht is dat je om 01.00 uur s'nachts nog wakker ligt. Ook zien veel vrouwen gewichtstoename, het bekende 'zwembandje'.


Als je net als ik een uitdaging hebt met stress omdat je lichaam erop reageert dan wil je graag wat doen om te ontspannen. Ik ben graag in de buitenlucht, wandel en hou van joggen waardoor ik de knop om kan zetten. Ik heb ook gemerkt dat koud douchen enorm goed mijn stressniveau naar beneden haalt. Ik neem magnesiumbisglycinaat en 5-HTP de voorloper van tryptofaan voor het slapen. Soms heb ik saffraan nodig als ik te veel aan mijn hoofd heb. Ik heb ook gemerkt dat ashwagandha mij goed doet. Ik heb perioden gehad in de tijd van examen en veel studie dat Rhodiola goed deed om ook beter te kunnen focussen. Ik doe mijn best maar vind het steeds een uitdaging.



Rhodiola tegen stress


Rhodiola komt voor boven of bij de poolcirkel op het noordelijke halfrond en heeft een wortel die naar rozen ruikt. Het werd traditioneel gebruikt in Rusland en Scandinavië als energie- en vruchtbaarheid te versterken. Een Zweeds placebo gecontroleerd onderzoek uit 2009 laat zien dat aan het einde van de 4 weken durende studie deelnemers die Rhodiola kregen meetbaar lagere cortisolspiegels dan placebo en scoorden ze beter op schalen van burn-out en cognitieve functie. Rhodiola is net als ashwagandha een adaptogene kruid wat stress vermindert en de HPAG-as moduleert, jouw lichaam dus op een natuurlijke manier beschermt tegen stress en de vermoeidheid die daarbij komt kijken. Let wel! Adaptogene kruiden dien je 2 tot 6 maanden te gebruiken wil je effect merken. Ik geef je de gelegenheid om met adaptogene kruiden te gaan starten die de stress en je cyclus ondersteunen.



COMPLETE FORMULE VOOR ONGEMAKKEN RONDOM DE MENSTRUATIE EN VOOR DE MENTALE EN FYSIEKE BALANS
  • bevat maca (MacaHarmony®) die speciaal ontwikkeld is ter ondersteuning van de vrouw

  • bevat monnikspeper dat kan helpen bij ongemakken rondom de menstruatie

  • met ashwagandha (KSM-66®) voor een goede mentale en fysieke balans

  • met saffraan (Affron®) dat bijdraagt aan een positieve gemoedstoestand

 




Ik kan me voorstellen dat je hier zoveel namen voorbij ziet komen. Het is altijd goed om met een professional bv. een orthomoleculair therapeut / fertility expert uit te zoeken welke aansluit bij jouw klachten.



Stress en de menstruatiecyclus


Jouw cyclus is een afspiegeling van je hormonale balans en hoe jouw lichaam stress hanteert. Vandaar dat vrouwen die met LadyComp temperaturen heel blij zijn wat LadyComp laat zien. Verloopt de cyclus goed dan weet je dat je lichaam geen hinder heeft. Maar stel je hebt veel rode dagen, slaat ovulaties over, hebt vertraagde ovulaties, een onregelmatige cyclus of helemaal geen menstruaties dan is het verstandig om actie te ondernemen. Onze fertility expert kan je helpen om jouw cyclus beter te begrijpen en aangeven of het slim is te werken aan verbetering want er zijn veel mogelijkheden. Maak een afspraak om samen naar je data te kijken.


In een representatief onderzoek (2020) (hieronder afgebeeld), van 1200 Daysy-gebruikers gaf 75% aan dat ze stressklachten identificeerden op basis van hun cyclus curve. Bovendien meldde 80% van de deelnemers dat Daysy hen heeft geholpen hun levenskwaliteit te verbeteren. Dit kan een eerste stap zijn in het bewust verminderen van stress.










274 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page