top of page

De 4 Pijlers om je lichaam klaar te stomen voor een Zwangerschap.

Bijgewerkt op: 27 aug. 2020

Nu we weten dat het van 6 maanden tot 2 jaar of langer kan duren voor je zwanger kunt raken is het wijs om je lichaam te ondersteunen in het herstelproces richting een zwangerschap gericht op deze 4 pijlers;


1. Aanvullen nutriënten

2. Natuurlijke hormoonproductie ondersteunen

3. Herstellen darmgezondheid

4. Ondersteunen van je lever





1. Welke vitaminen/mineralen zijn er vaak tekort?


B2 - Riboflavoine

B6 - Pyridoxine (P5P)

B9 - Folaat (niet te verwarren met synthetisch foliumzuur)

B12 - Cobalamine (methylcobalamine, adenosylcobalamine)

C – Ascorbinezuur en gebufferde verbindingen

E - Tocoferolen

A – Betacaroteen of retinylacetaat

Selenium

Magnesium

Zink

Coenzym Q10



2. Alles in je lijf draait op natuurlijke hormonen


Steroïdhormonen (lipiden dus vetachtige structuren), onze geslachtshormonen, worden gemaakt uit cholesterol. Dan hebben we het over oestrogeen, progesteron, testosteron en cortisol. Jazeker, we hebben cholesterol nodig om voldoende hormonen te kunnen maken voor de menstruatiecyclus. Verder is het fijn als je daarbij rijkelijk voorzien bent van vitamine A, diverse B-vitaminen, C, D3, jodium, selenium en zink.


Een verstoorde werking van de schildklier is een van de meest voorkomende oorzaak van cyclusklachten. Laat anticonceptie nou juist een verstoorder zijn van de normale schildklierwerking! Jodium, zink en selenium zijn nodig zodat je schildklier van inactieve T4 het actieve T3 (schildklierhormoon) kan maken. Daarvoor is jodium, zink en selenium nodig anders heb je een probleem!


Voeding en leefstijl zijn belangrijk voor een natuurlijke hormonale balans. Dat gaat van een goede nachtrust naar het drastisch minimaliseren van blootstelling aan chemische stoffen. Wanneer je meerdere leefstijl factoren tegelijk aanpakt dan zal dat jouw hormonale balans verbeteren.


Dan kun je nu al starten met het aanvullen en voorbereiden voor een zwangerschap.


3. Darmherstel


Langdurig gebruik van anticonceptie verstoort de balans tussen de goede en minder goede darmbacteriën. Vandaar dat vrouwen na het staken van anticonceptie verhoogd risico hebben op PDS (prikkelbare darmsyndroom).*1. Plus een hoger risico op de ziekte van Crohn, wat een chronische ziekte is waarbij op en af heftige ontstekingen in je darmen je leven belemmeren.


Ons maag- darmkanaal bevat oestrogeen receptoren. Blootstelling aan een overmaat ethinylestradiol (synthetisch oestradiol in anticonceptie) waarvan is aangetoond dat het de integriteit van de darmbarrière beïnvloedt – vormt een risicofactor voor het ontwikkelen van PDS. *2.





Van anticonceptiegebruik is ook aangetoond dat het de vaginale microflora verandert, waardoor je gevoeliger wordt voor bacteriële vaginose, candida albicans (schimmelinfectie) en andere infecties, vooral tijdens de eerste paar maanden van gebruik.*3. Ik ken vrouwen die terugkerende schimmelinfecties ontwikkelden kort nadat ze met anticonceptie begonnen - een probleem dat meestal verdwijnt zodra je stopt.


Het verloop van jouw cyclus geeft een inkijkje in je spijsvertering. Als je spijsvertering niet naar behoren werkt, kun je tijdens je cyclus abnormale cervicale slijmpatronen of zelfs abnormale bloedingspatronen opmerken. Naarmate jouw gezondheid verbetert, kunt je de veranderingen vaak in je cyclus verloop waarnemen.

Spijsverteringsproblemen kunnen de opname van voedingsstoffen, het hormonale evenwicht, de gezondheid van de menstruatie en je immuunsysteem verstoren, om nog maar te zwijgen van de significante impact die de klachten kunnen hebben op jouw levensgenot! Meer focussen op darm herstellende voedingsmiddelen zoals bottenbouillon en gefermenteerde voedingsmiddelen is een goed idee om mee te beginnen.*4.


Je wilt uiteraard ook weten of eventueel aanwezige allergieën of voedselgevoeligheden een rol spelen. Stel je voor dat je een snee in je vinger hebt, maar wanneer het begint te genezen, verwond je het opnieuw. Op dezelfde manier kan het consumeren van voedsel waarvoor je gevoelig of allergisch bent, voorkomen dat je darmen genezen en leiden tot chronische ontstekingen.


gif

4. Ondersteun je lever


Je lever breekt vet af, produceert energie en speelt een belangrijke rol bij het handhaven van jouw bloedsuikerspiegel.*5. Je lever reinigt ook je bloed, reguleert je cholesterolspiegel en regelt de balans tussen geslachtshormonen en schildklierhormonen in je lichaam.*6. Jouw lever werkt continu - dag en nacht - om hormonen, chemicaliën en toxines af te breken en ze uit je bloedbaan te krijgen, zodat je normaal kunt blijven functioneren. Gebruik je synthetische schoonheids- en verzorgingsproducten dan zal die keuzen zorgen voor meer stress op je al overbelaste lever. Stress? Ja, stress veroorzaakt doordat je organen te hard moeten werken - heel herkenbaar... 😳


Hoe hoger de belasting van je lever is des te waarschijnlijker je hormonen uit balans zijn. Slechte leverfunctie kan pre-menstruele symptomen, acne, onregelmatige menstruatiecycli en menstruatiekrampen verergeren. Hoewel het verleidelijk kan zijn om aan te nemen dat de beste manier om je lever te ondersteunen is door je lever te detoxen of supplementen te nemen, het beste kun je nu al starten met verminderen van je toxische belasting!


Misschien wil je kruisbloemige groenten als broccoli in je voeding opnemen, helemaal fijn! Omdat ze een bestanddeel bevatten genaamd indole-3-carbinol (I3C) dat helpt je lever om oestrogeen effectiever af te breken en de schadelijke effecten geassocieerd met overtollig oestrogeen in het lichaam te verminderen. *7. I3C kan ook worden gevonden in een supplement samen met diindolylmethaan (DIM), een actieve verbinding die is afgeleid van I3C. *8.



Weet wanneer je hulp moet zoeken

Wetende dat langdurig anticonceptiegebruik gepaard kan gaan met een vertraging in de terugkeer van je normale vruchtbaarheid, wil je uiteraard weten wat je kunt verwachten wanneer je stopt. Als je cycli niet onmiddellijk binnen de eerste maanden normaliseert, raak niet in paniek!


Maar als je nog steeds wacht op je menstruatie na 4 tot 6 maanden, of als je nog geen regelmatige periodes hebt 12 tot 18 maanden na anticonceptie gebruik zoek dan professionele ondersteuning. Let daarbij wel op naar wie je gaat. Is het een professional die medicatie voorschrijft dan zal je uitkomst medicatie gericht zijn. Kies je vroegtijdig een professional die je organen ondersteunt vanuit de oorzaak om te zorgen dat bovenstaande weer goed gaat functioneren dan kun je hulp vragen bij een orthomoleculair therapeut gespecialiseerd in vruchtbaarheid en menstruatiecyclus. Informeer bij onze klantenservice.



Overzicht:

  • Wanneer je stopt met anticonceptie om een gezin te starten? Houdt rekening met een overgang periode van 1.5 tot 2 jaar om je lichaam de gelegenheid te geven in balans te komen. Voor je dit overzicht verder leest! LEES

  • Anticonceptie laat eierstokken krimpen en onderdrukt je ovariële reserves. Stop minimaal 6 tot 7 maanden om je eierstokken op normale functie terug te laten komen.

  • Van anticonceptie is aangetoond dat het een tijdelijke vertraging in de terugkeer van je normale vruchtbaarheid veroorzaakt - ergens tussen de 3 en 18 maanden of langer, afhankelijk van het type anticonceptie dat je nam en voor hoe lang.

  • Onregelmatige menstruatiecycli worden geassocieerd met een verhoogd risico op een vertraging in de terugkeer van je normale vruchtbaarheid na anticonceptie.

  • Stoppen met anticonceptie is het niet, zelfs als je nog geen kinderenwens hebt kun je al besluiten om er niet aan te beginnen. Jij bent baas over jouw lijf en dus ook de keuzen die je maakt.

  • Focus op het aanvullen van voedingsstoffen, het ondersteunen van je natuurlijke hormoonproductie, het herstellen van de darmgezondheid en het ondersteunen van je lever tijdens de post-pil herstelfase.

  • Als je menstruatie niet binnen 4 tot 6 maanden na het staken van anticonceptie is teruggekeerd, of je cycli niet binnen 12 tot 18 maanden zijn genormaliseerd, zoek professionele ondersteuning.


LEES OOK!


Referenties:




263 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page