top of page

Ovulatie voorspelling

Een vrouw kan in elke cyclus maximaal 6 dagen zwanger worden. Dit zijn de dagen direct voor de eisprong en de dag van de eisprong zelf. Het kunnen identificeren van de vruchtbare dagen is waardevolle informatie wanneer je zwanger probeert te worden maar ook als dat nog niet aan de orde is. Hoewel tekstboeken aangeven dat ovulatie plaatsvindt op cyclusdag 14 in een cyclus die 28 dagen duurt, ovuleert ongeveer 70% van de vrouwen buiten het algemeen verwachte bereik van 13-15 dagen.

 

Een van de kenmerken van Daysy is dat ze je een voorspelling geeft van je ovulatie en de bijbehorende vruchtbare dagen op basis van je vorige cycli. Deze functie wordt voornamelijk gebruikt door vrouwen om te helpen bij kinderwens.

 

Er zijn een paar belangrijke punten om op te merken over de ovulatie-voorspelling van Daysy:

 

  1. De ovulatie aanduiding (witte ster in figuur A) in je huidige cyclus is slechts een voorspelling van de ovulatie (zie figuur A), gebaseerd op alles wat het apparaat tot nu toe van je weet. Het is GEEN bevestiging dat de ovulatie die dag definitief is opgetreden. Omdat het slechts een voorspelling is, dit is altijd onderhevig aan verandering op basis van de voortgang van je cyclus. Je zult weten wanneer ovulatie heeft plaatsgevonden in de huidige cyclus wanneer je groene vruchtbaarheidsindicatoren begint te zien (zie figuur B). De overstap van geel / rode vruchtbaarheidsindicatoren naar groene is gebaseerd op de dagelijkse basale lichaamstemperatuur, niet op de voorspelling.

  2. Nadat je 5 dagen in je volgende cyclus bent, evalueert Daysy jouw vorige cyclus in zijn geheel en verplaatst de markering van de voorspelde status naar de berekende status, indien verschillend (zie figuur C).

Daysy en ovulatie voorspelling.png
daysy cycluscomputer en ovulatie voorspe
daysy ovulatie voorspelling eisprong.png

De ovulatie- en menstruatievoorspellingen worden aan het begin van de cyclus gesteld. Daysy volgt jouw cycli echter in realtime en geeft elke dag nauwkeurige vruchtbaarheidsindicatoren, ongeacht de oorspronkelijke voorspellingen.

Pre-ovulatiefase (aangedreven door eerdere cycli)

De ovulatievoorspelling van Daysy voor de huidige cyclus heeft niet noodzakelijkerwijs invloed op de groene dagen vóór de ovulatie, vooral niet nadat je de leerfase hebt doorlopen. Wanneer je Daysy voor het eerst gaat gebruiken, gaat het algoritme, vanwege het gebrek aan persoonlijke gegevens in de vroege gebruikscycli, ervan uit dat alle dagen na cyclusdag 5 en door ovulatie vruchtbaar kunnen zijn. Dit wordt door Daysy in de loop van de tijd aangepast met meer beschikbare gegevens, waarin onvruchtbare dagen tijdens de pre-ovulatiefase worden berekend door te leren van eerder ingevoerde gegevens en dagelijkse basale lichaamstemperatuur (BBT). Uw vroegste geregistreerde ovulatie bevestigd door de corresponderende karakteristieke verhoogde basale temperatuur is voornamelijk verantwoordelijk voor uw pre-ovulatoire groene dagen.

Ovulatie detectie

Daysy is niet ontworpen om alleen de voorspelde ovulatiedag voor de gebruiker te identificeren en te isoleren, maar ook om het volledige potentieel vruchtbare venster te identificeren. Retrospectieve detectie van een temperatuurverschuiving dichter bij het einde van de cyclus wordt gebruikt om te identificeren dat ovulatie is opgetreden.

Post-ovulatoire fase (temperatuurgestuurd)

Na de vruchtbare (rood / gele) dagen begint na de ovulatie de onvruchtbare fase. Direct na de eisprong wordt het hormoon progesteron uitgescheiden door het corpus luteum. Progesteron heeft een thermogeen effect waardoor de basale lichaamstemperatuur (BBT) met ca. 0,2 - 0,3 ° C stijgt na ovulatie. Vanwege de productie van progesteron in het corpus luteum, zijn de progesteron spiegels en de daarmee samenhangende toename van BBT na ovulatie een zeer constante retrospectieve indicator dat ovulatie heeft plaatsgevonden. De kleuren tijdens de fase na de ovulatie is temperatuurgestuurd en ook niet gebaseerd op de voorspelde ovulatie die aan het begin van de cyclus is ingesteld. Nadat de ovulatie is vastgesteld door een karakteristieke stijging van BBT gedurende een bepaalde periode boven de gemiddelde BBT van de pre-ovulatoire fase begint Daysy post-ovulatoire groene onvruchtbare dagen toe te wijzen aan de dagen daarna. Op elke nieuwe dag wordt statistische analyse gebruikt om opnieuw te evalueren of je nog in de onvruchtbare luteale fase met hogere temperaturen zit.

bottom of page