top of page

Ochtendtemperatuur BBT meten en begrijpen

De cyclus van elke vrouw is net zo verschillend en uniek als elke vrouw kan zijn. Het is echter handig om voorbeelden te hebben van waaruit we de ochtendtemperatuur ofwel basale lichaamstemperatuurcurve (BBT) kunnen interpreteren.

De "typische" curve
verloop menstruatiecyclus daysy cyclusco

Hier zie je een "typische" temperatuurcurve (28 dagen). Ovulatie vond plaats tussen dag 12 en dag 13, herkenbaar aan de aanzienlijke stijging van de basale lichaamstemperatuur. De corpus luteum-fase (na de ovulatie) duurt 15 dagen en eindigt met het begin van de menstruatie.

Daling in temperatuur voor de ovulatie
daling in ochtendtemperatuur net voor ov

Zoals je kunt zien in deze voorbeeldcurve, zijn er curven waarbij de laatste waarde vóór de eisprong (zie pijl) aanzienlijk lager is dan op de meeste andere dagen eerder gemeten. De reden hiervoor is de verhoogde oestrogeenspiegel kort voor de eisprong.

 

Goed om te weten: dit is de ideale dag voor geslachtsgemeenschap als je zwanger wilt worden.

Verhoogde gemiddelde waarde
stijging temperatuur daysy cycluscompute

Een relatief hoge gemiddelde temperatuur, zoals te zien is in deze voorbeeldcurve, kan duiden op een overfunctionerende schildklier (hyperthyreoïdie).

 

Andere symptomen van hyperthyreoïdie kunnen zijn:

 

  • lange cycli

  • lage menstruatie

  • algemene rusteloosheid en nervositeit

  • snel, meer zweten

Ondanks de verhoogde gemiddelde temperatuur laat de basale lichaamstemperatuurcurve het typische beeld zien met een toename na de ovulatie en een significante toename tijdens de corpus luteum-fase.

 

Belangrijk: Als je lijdt aan hyperthyreoïdie, alleen een arts kan dit vastgestellen.

Lage gemiddelde waarde
lage gemiddelde temperaturen daysy cyclu

Dit voorbeeld laat ochtendtemperaturen lager dan 36 ° C zien, wat de DaysyView-app je na het synchroniseren laat weten. Lage temperaturen onder de 35 ° C worden automatisch uitgesloten van het algoritme en weergegeven als een gele of rode dag als je binnen je vruchtbare periode bent. Deze lage ochtendtemperaturen kunnen wijzen op een onderfunctie van de schildklier een hypothyreoïdie.

 

Verdere aanwijzingen voor hypothyreoïdie kunnen zijn:

 

  • afwezigheid van menstruatie of amenorroe

  • aanhoudende zware menstruaties

  • onregelmatige cycli

  • cycli zonder ovulatie (geen temperatuurstijging)

  • korte luteale fase

  • temperatuurschommelingen

Ondanks de lage gemiddelde temperatuur vertoont de basale lichaamstemperatuurcurve echter het typische patroon met een kenmerkende toename na de ovulatie en een significante toename tijdens de corpus luteumfase.

 

Belangrijk: of je lijdt aan een slechte werking van de schildklier, kan alleen door een arts worden vastgesteld.

Temperatuur uitschieter
temperatuur uitschieter daysy cylcuscomp

Als een meting duidelijk buiten het bereik valt (zie pijl in de voorbeeldcurve), zal Daysy deze negeren, maar in geval van twijfel wordt een gele of rode dag aangegeven

 

Dergelijke eenmalige uitschieters kunnen worden veroorzaakt door alcoholgebruik, koorts, te weinig of erg lang slapen of door een verkeerde meting. Meer over factoren die je cyclus beïnvloeden, vindt je hier.

Ziekte en koorts
temperatuur uitschieter koorts daysy cyc

Koorts is wanneer de lichaamstemperatuur ten minste 38 ° C bereikt - als dit het geval is, ben je hoogstwaarschijnlijk ziek en zul je merken dat je temperatuurcurve ongewoon hoog is (zie voorbeeldcurve). De DaysyView-app waarschuwt je dat je temperatuur hoog is en raadt je aan om te meten met een standaard medische thermometer. Temperaturen boven 37,8 ° C of onder 35 ° C worden automatisch uitgesloten van het algoritme en worden niet gebruikt voor jouw vruchtbaarheidsberekeningen.

 

Als vuistregel geldt: als je 's ochtends wakker wordt en je voelt je anders dan normaal, bijvoorbeeld ziek, een kater of oververmoeid, sla dan die dag en eventueel de dagen daarna de meting over totdat jij je weer beter voelt.

bottom of page