top of page

Beïnvloedende factoren

Factoren die de cyclus kunnen beïnvloeden 

Veranderingen in de normale routine kunnen theoretisch de vruchtbaarheid of de menstruatiecyclus beïnvloeden. Het effect kan variëren van, b.v. een enkele dag of een hele cyclus. Omdat elke vrouw anders reageert op veranderingen, is het over het algemeen belangrijk om je cyclus te kennen en te observeren.

Het circadiane ritme: slaap-waakcyclus afhankelijk van licht

Veel van onze fysiologische processen werken volgens een vast ritme, een 24-uurs cyclus, het zogenaamde circadiane ritme, onze "innerlijke klok" die gesynchroniseerd is met de rotatie van de aarde. Veel hormonen worden beïnvloed door dit ritme: bijvoorbeeld wordt de grootste hoeveelheid prolactine geproduceerd in de uren na het slapengaan, terwijl testosteron zijn maximum bereikt in de ochtenduren. Onze interne klok beïnvloedt onze slaap, spijsvertering, lichaamstemperatuur, hart en bloeddruk. Aan de andere kant wordt dit ritme beïnvloed door factoren uit onze omgeving: maaltijden, lichaamsbeweging en stress. Onze interne klok is belangrijk en essentieel voor de basale lichaamstemperatuur.

 

Klinische studies tonen aan dat de lichaamstemperatuur kan variëren, afhankelijk van hoeveel of hoe lang je hebt geslapen (1). Als je bijvoorbeeld korter dan vier uur slaapt, heb je waarschijnlijk een iets lagere temperatuur dan als je langer dan zeven uur slaapt. Dit temperatuurverschil kan worden verklaard door het bioritme. Na een bepaalde periode moeten bepaalde fysiologische processen in het lichaam - zelfs tijdens je slaap - beginnen omdat ze niet te lang kunnen rusten. Na hoeveel uren slaap dit het geval is, varieert van persoon tot persoon en is afhankelijk van de levensstijl van het individu.

Zomer- en wintertijd kan een factor zijn

Wanneer de klok een uur vooruit (zomertijd) verplaatst op de laatste zondag in maart en een uur terug (wintertijd) op de laatste zondag in oktober heb je misschien gemerkt dat je gedurende deze tijd een paar temperatuur uitschieters hebt, waarschijnlijk is de reden dat je lichaam moet wennen aan de nieuwe omstandigheden.

Tijdzones

Hoe mooi reizen ook is, het kan ook vaak vermoeiend en stressvol zijn. Een direct effect kan uitstel of in extreme gevallen zelfs het overslaan van de ovulatie. Reizen door tijdzones wordt vaak als bijzonder onaangenaam ervaren, omdat onze interne klok niet langer synchroon loopt. We kennen dit allemaal als jetlag. Je zult gemerkt hebben dat je de eerste dagen wat temperatuuruitschieters hebt die heel normaal zijn. Normaal gesproken is de vuistregel dat je ongeveer 1 dag per tijdzone nodig hebt om je lichaam eraan te laten wennen.

Ploegendienst

Werk in ploegendienst wordt meestal geassocieerd met fysieke stress. Normaal wordt deze stress weerspiegeld in een verstoorde of minder slaap. Uit een onderzoek uit 2002 bleek dat 50% van de verloskundigen die in ploegendienst werken, ervaring heeft met onregelmatige cycli (2). Cyclische veranderingen hebben vooral invloed op de folliculaire fase, d.w.z. de fase vóór de ovulatie, wat in de meeste gevallen heeft geleid tot een verlenging van de folliculaire fase (3). Interessant is dat verloskundigen die altijd nachtdiensten werkten, een relatief kortere maar constante cyclus hadden (minder dan 25 dagen). Vroedvrouwen die gedurende een lange periode van meerdere jaren gemengde diensten werkten, hadden de grootste variabiliteit van cycli (3). Langere cycli of uitschieters worden meestal gecompenseerd door Daysy. Het is belangrijk dat je regelmatig meet om Daysy zoveel mogelijk aanwijzingen te geven om jouw vruchtbare en onvruchtbare dagen te berekenen.

Stress

Veel onderzoeken hebben aangetoond dat stress in zijn verschillende vormen direct van invloed kan zijn op je cyclus (4). De fysiologie achter stress is zeer complex en ook nog niet goed begrepen. Zeker is dat vooral de bijnierschors een grote rol speelt. Stress (fysiek en psychologisch) wordt vaak weerspiegeld in een verkorte luteale fase, de tweede fase van de cyclus. Normaal duurt de luteale fase ongeveer 14 tot 16 dagen. Als het korter is dan tien dagen, wordt dit luteale fase insufficiëntie genoemd. Wat veroorzaakt luteale fase insufficiëntie? Progesteron, dat gezamenlijk verantwoordelijk is voor de stijging van de basale lichaamstemperatuur en voor de verhoogde bloedtoevoer naar de baarmoeder, deelt een basisbouwsteen met adrenaline, die wordt gevormd in de bijnierschors. Onder stress wordt veel adrenaline geproduceerd en de adrenaline grijpt deze basisbouwsteen weg. Als gevolg hiervan wordt weinig progesteron geproduceerd en wordt de luteale fase verkort. Een Amerikaans onderzoek wees uit dat vrouwen in stressvolle banen (grote vraag, maar weinig controle) meer dan tweemaal het risico op een verkorte luteale fase hadden in vergelijking met vrouwen in minder stressvolle banen (5).

Dagelijks trainen tot het punt van uitputting en de bijbehorende fysieke stress kan leiden tot een verandering in de cyclus. Vooral cycli zonder ovulatie zijn erg moeilijk bij intensief sporten (6).

Stress bestendigheid

De natuurlijke weerstand tegen stress varieert gedurende de cyclus en is het laagst rond de ovulatie en in de luteale fase. De reden is dat het lichaam zich voorbereidt op een mogelijke zwangerschap en het immuunsysteem (dat direct verband houdt met stress) relatief matig werkt. Dit is de enige manier om ervoor te zorgen dat een embryo bestaande uit eigen en vreemde cellen (d.w.z. genetisch vreemd) niet door het lichaam wordt afgestoten (7). Deze omstandigheid verklaart ook waarom vrouwen de neiging hebben om ziek te worden tijdens de luteale fase.

Gewicht, BMI en lichaamsvetpercentage

Je lichaamsgewicht heeft niet alleen invloed op je algemene gezondheid, maar ook direct op je cyclus. Met de Body Mass Index (BMI) kun je jouw lichaamsvet schatten. De BMI wordt berekend door het lichaamsgewicht (in kilogram) te delen door de grootte (in meter) in een vierkant. Vanuit medisch oogpunt ligt een normale BMI tussen 20-25 kg / m2. Vrouwen met een normale BMI hebben de meest constante en minste cycli zonder ovulatie. Niet het lichaamsgewicht, maar het percentage lichaamsvet heeft een directe invloed op je vruchtbaarheid en je cyclus. Vooral oestrogeen wordt opgeslagen in lichaamsvet en draagt ​​bij tot ongeveer een derde van de totale oestrogeenbalans.

 

  • Overgewicht: vrouwen met overgewicht (BMI 25-30) of obesitas (BMI +30) met een hoog percentage lichaamsvet hebben relatief frequente cycli zonder ovulatie. De reden hiervoor is dat oestrogeen, dat wordt opgeslagen in het vetgehalte, ervoor zorgt dat de ovulatie niet kan plaatsvinden.

  • Ondergewicht: het tegenovergestelde geldt voor vrouwen met ondergewicht (BMI <20). Vanwege het lage lichaamsvetgehalte kan oestrogeen niet worden opgeslagen, waardoor er minder oestrogeen beschikbaar is. Ongeveer 50% van de vrouwen met ondergewicht heeft een onregelmatige menstruatiecyclus, waarvan bij de meesten de menstruatie wordt beïnvloedt. Als je lijdt aan ernstig ondergewicht, is het voor je algemene gezondheid van groot belang dat je onder bepaalde omstandigheden medisch advies en hulp inwint.

Bronnen

1) Hibi, M. et al. Effect of shortened sleep on energy expenditure, core body temperature and appetite: a human randomised crossover trial. Sci. Rep. 7, 39640 (2017).

2) Labyak, S., Lava, S., Turek, F., and Zee, P. Effects of shiftwork on sleep and menstrual function in nurses. Healthcare for Women International , 23(6–7):703–714, 2002.

3) Attarchi, M., Darkhi, H., Khodarahmian, M., Dolati, M., Kashanian, M., Ghaffari, M., Mirzamohammadi, E., and Mohammadi, S. Characteristics of menstrual cycle in shift workers. Global Journal of Health Sciences , 5(3):163–172, May 2013.

4) Ferin, M. Clinical review 105: Stress and the reproductive cycle. Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism , 84(6):1768–1774, Jun 1999.

5) Hatch, M. C., Figa-Talamanca, I., and Salerno, S. Work stress and menstrual patterns among American and Italian nurses. Scandinavian Journal of Work, Environment and Health , 25(2):144–150, Apr 1999.

6) Reilly, T. The menstrual cycle and human performance: An overview. Biological Rhythm Research , 31(1):2000.

7) Pehlivanoglu, B., Balkanci, Z. D., Ridvanagaoglu, A. Y., Durmazlar, N., Ozturk, G., Erbas, D., and Okur, H. Impact of stress, gender and menstrual cycle on immune system: Possible role of nitric oxide. Archives of Physiology and Biochemistry , 109(4):383–387, Oct 2001.

Authors: Niels van de Roemer, Andrea de Groot

bottom of page